Honung flytande 500g

  • 85 kr

En sensommarhonung som jag har fryst direkt efter skörden. Det kan låta konstigt, men låt mig förklara: All honung är flytande när den slungas ur ramarna.

Dela

En sensommarhonung som jag har fryst direkt efter skörden. Det kan låta konstigt, men låt mig förklara: 

All honung är flytande när den slungas ur ramarna. Om den sedan kristalliserar eller ej beror på fördelningen mellan druv- och fruktsocker. En generell regel är att nektar innehåller mer fruktsocker ju längre söderut man kommer. Det är därför som akaciahonung håller sig flytande. I Sverige innehåller nektarn en större andel druvsocker, varför vår honung så gott som alltid kristalliserar förr eller senare.Kristallisation är en naturlig process och den är temperaturberoende,  under 0 grader avstannar den helt. Man kan alltså hindra honung från att kristalliseras genom att frysa den. När den tinas up startar kristallisationsprocessen igen. Förstörs då inte honungen av att frysas? Nej det gör den inte, honungen i en bikupa fryser faktiskt under vintern. Bina håller värmen under vintern genom att klumpa ihop sig eller "gå i klot" som vi biodlare säger, Klotet flyttar sedan runt i kupan under vintern varefter de äter upp den lagrade honungen. Bina värmer alltså inte upp hela kupan utan bara själva klotet. Honung som är lagrad långt i från klotet kommer därför naturligt att frysa.

Honung är däremot mycket känsligt för värme och börjar redan förstöras vid 40 grader. Man kan även göra honung flytande genom att värma upp den till 55 grader, men det vill inte jag göra eftersom den då blir förstörd. Då är frysning det bättre alternativet. Oj, det här blev långt! Men om du nu har läst så här långt så tycker jag att du ska prova en burk! Den är jättegod på till exempel grekisk yoghurt eller på glass. Om du vill spara den flytande, stoppa den i frysen. Annars förvara den i rumstemperatur, inte i kylskåpet, för kylskåpstemperaturen påskyndar kristallisationen.